1.700 yıllık savaş nihayet aydınlanıyor: Maya sunağının üzerindeki çizimler arkeologları hayrete düşürdü

Maya Sunağının 1.700 Yıllık Sırları Aydınlanıyor!

MS 4. yüzyıla ait Maya sunağının çizimleri, Amerikalı arkeologları şaşkına çevirdi. Guatemala’daki Tikal Maya yerleşiminde bulunan sunak, 1.700 yıllık bir savaşın izlerini taşıyor.

Brown Üniversitesi’nden arkeologlar, Tikal kentinin dışında bulunan bu sunağın çizimlerini analiz ederek önemli keşiflere imza attı. Çizimlerde, Maya Krallığı ile Meksika’nın Teotihuacan şehri arasındaki uzun süren düşmanlığa işaret eden kanıtlar ortaya çıktı.

Çizimlerde, tüy başlık takan bir figürün rüzgar tanrısını temsil edebileceği düşünülüyor. Ancak yapılan bir çalışma, bu çizimlerin Maya sanatından ziyade Teotihuacan şehrinin stil özelliklerini taşıdığını ortaya koydu. Bu keşif, Maya Krallığı ile Teotihuacan arasındaki siyasi anlaşmazlıklara ışık tutuyor.

Guatemala’nın kuzeyinde bulunan Tikal, Teotihuacan’dan gelen liderlerin ritüel nesneleri kopyalamak için ziyaret ettikleri ve buraya izler bıraktıkları bir bölge olarak biliniyor. Bir araştırmanın başyazarı olan Stephen Houston, “Teotihuacan’ın Tikal’e bıraktığı izler açık bir şekilde görülebilir” diyor.

Arkeologlar, sunağın darbe döneminde inşa edildiğini düşünüyor. Sunakta diri diri gömülmüş bir çocuk figürü bulundu ve bu uygulamanın Teotihuacan’da yaygın olduğu biliniyor. Tikal’da nadir görülen bu yöntem, Teotihuacan’a karşı duyulan öfkeyi yansıtıyor.

Maya uygarlığında genellikle binalar yıkılıp tekrar inşa edilirdi, ancak bu sunak ve kale gömülerek terk edildi. Bu politik gerilim, Tikal krallığının büyümesini engellemedi ve Teotihuacan darbesinden sonra bile bölge, Maya uygarlığının merkezi olarak varlığını sürdürdü.

Related Posts

Game Pass’ten haziran ayında kaldırılacak oyunlar

Game Pass’ten haziran ayında kaldırılacak oyunlar açıklandı. Toplamda 6 oyun haziran ayında Game Pass abonelerine veda ediyor. Oyunları oynamaya devam etmek isteyenlerin sevdikleri oyunları satın almaları gerekiyor.

Microsoft o soruna jet hızında çözüm üretti!

Windows 11’e bu yeni özelliğin gelmesiyle birlikte mevcut sistemde çalışır halde bulunan enerji tasarruf modunun manuel olarak kullanılmasının haricinde otomatik olarak devreye girmesi sağlanacak. Bu sayede söz konusu teknolojide daha akıllı ve esnek …

Endless Legend 2 erken erişim tarihini duyurdu

Amplitude Studios’un PC Gaming Show etkinliğinde duyurduğu Endless Legend 2, tamamen yenilenmiş dünyasıyla dikkat çekiyor. Oyun, denizlerin çekildiği ve yeni toprakların ortaya çıktığı yıkılmış bir evrende geçiyor. Şehir kurma, diplomasi, taktiksel …

WhatsApp kullanıcıları için yeni dönem: Kendi yapay zeka robotunuzu yaratın!

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcılarına özel yapay zeka sohbet robotları oluşturma imkanı sunan yeni bir özellik test etmeye başladı.

Ateşin keşfine yönelik yeni teori: Eti pişirmek için değil muhafaza etmek için kullandılar!

Ateşin keşfi insanlık tarihi için oldukça önemli ancak ateşin bulunmasına yönelik, bilim insanları ve araştırmacılar fikir birliğine varamıyor. Ateş ilk olarak niçin kullanılmaya başlandı? Yeni çalışma bu soru üzerine odaklanıyor.

200 milyon yıldır ne kaşı ne gözü değişti: Bu hayvan varlığını ilk günkü gibi sürdürüyor!

Dünya üzerindeki “yaşayan fosiller” listesinin en eski üyelerinden biri olan timsah, tam 200 milyon yıldır morfolojisini neredeyse hiç değiştirmeden günümüze ulaştı. Dinozorlarla omuz omuza yaşadığı dönemi aşarak, dinozorların yok oluşunun ardından dahi hem nehir hem de deniz ekosistemlerinde saltanatını sürdüren bu sürüngen; iki saate yakın sualtı kalış yeteneği ve 2 tonu aşan çene gücüyle evrimsel bir zafer hikâyesi sunuyor.