Sabahattin Ali’yi kim öldürdü?

Melisa Vardal – Sahnede bir yol, o yolda yeşil bir kamyon. Kamyonun içinde Türk edebiyatının toplumcu yazarı Sabahattin Ali, yanında ise bir kamyon şoförü… Yol, 1940’lar Türkiye’si. Havanın nasıl olduğunu bilmesek de aslında ‘yol’ puslu ve gergin. Çünkü bu ‘yol’, Sabahattin Ali’yi ölüme götüren yolun ta kendisi. Erkan Çelikol’un yazıp yönettiği “Sabahattin Ali: Yol ve Ötesi”, yazarın son gününe dair bir anlatım sunuyor ve izleyiciyi o karanlık döneme götürüyor. Faili meçhul bir cinayete kurban giden Sabahattin Ali’nin memleketinden ayrılmasının hüznüyle bezeli bir yolculuk bu. Çok sevdiği memleketini ve insanlarını geride bırakmanın ağırlığı var üzerinde. Dönemin toplumsal, siyasal koşulları ve iktidarın baskıları onu buna zorluyor ve daha ülkesinden çıkamadan öldürülüyor.

Bu yolculukta Sabahattin Ali’yi Cansu Fırıncı, onu öldürdüğü öne sürülen kamyon şoförü Ali Ertekin’i ise Orhan Aydın canlandırıyor. İkisi arasında zaman zaman güldüren, zaman zaman düşündüren diyaloglar yaşanıyor. Ancak bu yolculukta onları takip eden bir karanlık var: Mehmet Okuroğlu’nun canlandırdığı komiser ve Onur Coşkun’un canlandırdığı işkenceci. Sabahattin Ali’nin peşindeki bu iki karanlık gölge, kamyon şoförünü cinayete zorluyorlar. 

Oyunun sonunda, Sabahattin Ali’nin öldürüldüğü ve bu cinayetin arkasındaki gerçek faillerin kim olduğu sorusu, izleyicinin zihninde yankılanıyor. Perde kapanmadan önce, gerçek hayatta olduğu gibi kamyon şoförü öldürmüyor Sabahattin Ali’yi. Oyun burada seyirciyi patlayan silah sesinin ve ölümün vuruculuğuyla bırakarak şu mesajı veriyor: “Sabahattin Ali’yi öldüren tek bir kişi değildi bir sistemdi. Cinayet yalnızca bir kamyon şoförü tarafından işlenmedi çünkü ‘silahı tutan kim olursa olsun tetiği çeken başkalarıydı. Baskıları yapan, bilen, sessiz kalan, sansürleri yaratan dönemin koşulları ve bu işin arkasındakiler öldürdü tek silahı kalemi olan toplumcu bir yazarı.” Tam da bu nedenle “Sabahattin Ali: Yol ve Ötesi”, sadece bir tiyatro oyunu değil, aynı zamanda bir hatırlatma dozu. Bize, Sabahattin Ali’nin mirasını ve eşitlik mücadelesini yeniden hatırlatan oyun “Bir Sabahattin Ali ölür, Bin Sabahattin Ali gelir” mesajıyla da umudu işaret ediyor. 

Dönemi de sorguluyor

Oyun, sadece bir cinayeti değil, dönemin siyasi atmosferini da gözler önüne seriyor. Dengin Ceyhan’ın piyanosuyla oyun boyunca çaldığı melodiler oyunun duygusal yoğunluğunu artırıyor. Notalar, kâh Sabahattin Ali’nin memleket sevgisini kâh umudunu kâh çaresizliğini yansıtıyor. Yazarın hayatı, hayalleri ve mücadelesi Pınar Demiral’ın canlandırdığı sevgilisi Maria’ya yazdığı mektuplarla da destekleniyor.

Yarın akşam 20.30’da Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahnelenecek oyunun galası 20 Şubat’ta Ses Tiyatrosu’nda.

Related Posts

15 Temmuz resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor? Hafta sonuyla 4 gün tatil ihtimali! İşte 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü tarihiyle ilgili detaylar

15 Temmuz hangi güne denk geliyor? 15 Temmuz resmi tatil mi bankalar ve resmi daireler açık mı? Temmuz ayında tatil planı yapacaklar merak içerisinde bu soruların cevabını araştırıyor. Merak edilen sorular resmi tatil takviminin açıklanmasıyla birlikte cevabını buldu. Peki, 15 Temmuz resmi tatil mi? 15 Temmuz tatili hafta sonuyla birleşerek 4 gün olur mu? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…

ANKARA TRAFİĞE KAPALI YOLLAR 2 TEMMUZ 2025 | Bugün Ankara’da hangi yollar trafiğe kapatılacak, ne zaman açılacak? Bugün Ankara’da yollar neden kapalı, Anıt Caddesi trafiğe kapalı mı? Emniyet Müdürlüğü duyurdu!

Ankara’da bugün trafiğe kapalı yollar listesi 2 Temmuz 2025, Ankara Emniyet Müdürlüğü açıklamasıyla belli oldu. Başkentte düzenlenecek etkinlik nedeniyle, Ankara Emniyet Müdürlüğü trafiğe kapatılacak yolları ve caddeleri açıkladı. Saat 14.00’ten itibaren sürücüler kapatılacak yollara giriş yapamayacak ve alternatif güzergâhlara yönlendirilecekler. Ayrıca, Kazım Karabekir Caddesi Celal Bayar Bulvarı, GMK Bulvarı’nın Strazburg Caddesi Dögol Caddesi’nin Beşevler Kavşağı ile Anadolu Meydanı gibi yollar da ihtiyaç halinde trafiğe kapatılacak. Peki, Ankara’da bugün hangi yollar kapalı, ne zaman açılacak, alternatif güzergahlar nereler? Anıt Caddesi trafiğe kapalı mı? İşte, 2 Temmuz 2025 Ankara trafiğe kapalı yollar listesi ve ayrıntılar.

İngilizce Yeterlik Sınavı başvuruları başladı mı? e-TEP ne zaman yapılacak?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Elektronik İngilizce Yeterlik Sınavı (e-TEP) uygulamasının ne zaman gerçekleşeceği merak ediliyor. Peki, İngilizce Yeterlik Sınavı başvuruları başladı mı? e-TEP ne zaman yapılacak?

AÖF yaz okulu kayıtları başladı mı? AÖF 2025 yaz okulu kayıtları nasıl yapılır, kayıt ücreti ne kadar?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) 2024-2025 öğretim yılı yaz okulu kayıtlarının nasıl ve nereden yapılacağı merak ediliyor. Peki, AÖF yaz okulu kayıtları başladı mı? AÖF 2025 yaz okulu kayıtları nasıl yapılır, kayıt ücreti ne kadar?

2025 MEB DYK yaz okullar ne zaman? MEB DYK yaz okullarına kimler katılabilir, hangi dersler var?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları nın ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Peki, 2025 MEB DYK yaz okullar ne zaman? MEB DYK yaz okullarına kimler katılabilir, hangi dersler var?

NATO ÜYESİ ÜLKELER 2025 | NATO’ya üye ülkeler hangileri, kaç ülke üye? NATO ne demek, ne zaman kuruldu, açılımı ne? İşte NATO’nun anlamı ve tarihi!

NATO üyesi ülkeler, NATO Zirvesi’nin ardından yeniden kamuoyunun gündemine geldi. Devlet ve hükûmet başkanlarının, ittifakın etkinlikleri ile ilgili kararlar almak için periyodik olarak bir araya geldikleri NATO Zirvesi, NATO üyesi olmayan ülkelerle ortaklıklar kurmak için kullanılır. Toplam 32 üyeden oluşan NATO 4 Nisan 1949 tarihinde kuruldu. Mart 2024 itibarıyla Bosna-Hersek, Gürcistan ve Ukrayna NATO’ya üyelik isteklerini resmen bildirdi. Türkiye’nin 1952 yılında dahil olduğu NATO, belirli maddeleri işleyişe koyarak üyelerinin bazı haklarını garanti altına almıştır. Peki, NATO’ya hangi ülkeler üye, NATO üyesi kaç ülke var, NATO ne demek? İşte, NATO’nun anlamı ve tarihi hakkında bilgiler.