19 Mart hasarı büyüyor, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı

Merkez Bankası Faiz Politikasını Değiştirdi

Ekonomideki dalgalanmalar devam ediyor. İstanbul depremi ve siyasi operasyonların ardından alınan ekonomik tedbirlerle Merkez Bankası piyasaları sakinleştirmeye çalıştı. Ancak, 17 Nisan’daki faiz toplantısında politika faizini artırarak faiz indirimlerine ara verdi. Politika faizi 3,5 puan artırılarak yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya, gecelik borç verme faizi ise yüzde 46’dan yüzde 49’a çıkarıldı.

Haftalık repo ihaleleri 19 Mart sonrası askıya alınmıştı, ancak yeniden başlatıldı. İhalelerde bankalara yüzde 46 oranındaki politika faizi yerine yüzde 49 oranındaki gecelik faiz üzerinden borç veriliyor. Bu durum, mevduat ve kredi faizlerini artırarak, ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması ve işsizliğin yayılması gibi olumsuz etkilere yol açabilir.

Altın Fiyatları Merkez Bankası’nı Kurtardı

19 Mart’taki operasyonlarla birlikte hızlanan döviz çıkışı ve artan döviz kurları nedeniyle Merkez Bankası rezerv satışlarına başladı. Ancak, altın fiyatlarındaki artış, Merkez Bankası rezervlerinin erimesini engelledi. Altının MB rezervlerine 9 milyar dolarlık katkısıyla, altın ağırlığı yüzde 50’yi geçti. Diğer taraftan yabancı para mevduatlarındaki artış, yüksek faizlere rağmen TL’den kaçışın devam ettiğini gösteriyor.

Güven Endeksleri Düştü

Ekonomik ve sektörel güven endeksleri, siyasi operasyonların yarattığı belirsizlikler nedeniyle düşüş gösterdi. Merkez Bankası’nın güven endeksi de 2,4 puan azalarak son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. TÜİK’in verilerine göre, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde güven endeksleri de geriledi. Tüketicilerin gelecek beklentilerindeki düşüş, ekonomideki güvensizliği gösteriyor.

Enflasyon Hedefi Revize Edilecek

Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı’nın yurtdışındaki sunumlarına rağmen, ekonomik göstergelerde olumsuz bir tablo çiziliyor. Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’ne göre, enflasyon beklentileri artıyor ve yıl sonu enflasyon hedefi revize edilebilir. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefi, var olan belirsizlikler nedeniyle tekrar gözden geçirilebilir.

Related Posts

Çin, Avrupa’da Alman ihracatçılara zemin kaybettiriyor

KfW Bankası’nın raporuna göre, Çinli üreticiler son 12 yılda Avrupa Birliği pazarlarında Alman ihracatçılardan önemli ölçüde pazar payı aldı. Uzmanlar, ABD-Çin gerginliğinin rekabeti daha da artıracağına dikkat çekiyor.

Trump “Çin’le müzakere sürüyor” diyor, Pekin resmen yalanlıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’le tarifeler konusunda temas hâlinde oldukları yönündeki ısrarı, Çin Ticaret ve Dışişleri Bakanlıkları ile Pekin Büyükelçiliği tarafından üst üste yalanlandı. Dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip ülkelerin karşılıklı olarak birbirlerini yalanlamaları ise ekonomi üzerinde manipülasyon yaptıkları iddialarını güçlendirdi.

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir