Yıl boyunca çiçekli kalan iki yeni karanfil çeşidi geliştirildi

BATEM ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi İş Birliğiyle Yerli Karanfil Çeşitleri Geliştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen proje kapsamında, BATEM ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi iş birliğiyle dış mekan karanfil çeşitleri geliştirme çalışmaları başarıyla tamamlandı.

2018 yılında “Likya Kaya” adı verilen yerli çiçek türünü geliştiren BATEM’in ziraat mühendislerinden Ayşe Serpil Kaya liderliğindeki ekip, yeni karanfil çeşitleri üzerinde ıslah çalışmalarını sürdürdü.

Aksu ilçesindeki BATEM seraları ve laboratuvarlarında 2017 yılından beri yoğun bir şekilde yerli karanfil üretimi için çalışmalar yürüten Kaya, “Aura” ve “Nezahat” adını verdiği iki yeni çeşit geliştirdi.

BATEM tarafından tescil edilen bu yeni karanfil çeşitleri, yıl boyunca çiçekli kalma özellikleri sayesinde balkonlar başta olmak üzere park, bahçe ve peyzaj alanlarında da kullanılabilecek.

Üretilen çeşitlerin özel sektöre devredilmesi planlanarak, iç pazarda sunulmaları ve ihracat süreçleri için görüşmelere başlandı.

“Türkiye’nin İlk Kesme Çiçeği ‘Likya Kaya’ Dünya Pazarında”

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Türkiye’nin ilk tescilli kesme çiçeği olan “Likya Kaya” karanfilinin birçok firma tarafından üretilerek dünya genelinde ihraç edildiğini belirtti.

Bu başarının ardından farklı karanfil türleri üzerinde çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Ünlü, “Yeni türlerin de ticarileştirilerek sektöre kazandırılması için en kısa sürede adımlar atacağız. Amacımız, yurt dışından alınan karanfilleri üretmek yerine kendi çeşitlerimizi üreterek sektör ve tüketicilerle buluşturmak.” şeklinde konuştu.

Ziraat mühendisi Ayşe Serpil Kaya ise Türkiye’nin ilk yerli tescilli karanfili olan “Likya Kaya”dan sonra farklı çeşitler üzerinde çalışmalar yaptıklarını ve önemli başarılara imza attıklarını ifade etti.

Saksılı karanfiller geliştirdiklerini belirten Kaya, “2017’den beri süren çalışmalar sonucunda ‘Aura’ ve ‘Nezahat’ adını verdiğimiz iki çeşidin tescilini aldık ve özel sektöre satış için hazırlıklara başladık. Bu çeşitler, renk, homojen çiçeklilik ve saha dayanıklılığı açısından diğerlerinden farklı. 12 ay boyunca çiçekli kalıyorlar ve park, bahçe ve peyzaj alanlarında rahatlıkla kullanılabilecek özelliklere sahipler. Özel sektöre devredildikten sonra ihracata da açılacaklar.” şeklinde konuştu.

Özellikle ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında bol çiçek açan bu yeni çeşitlerin ev ve balkon süslemelerinde sıkça tercih edileceğinin altını çizen Kaya, geliştirilen karanfil türlerinin kullanım çeşitliliğine vurgu yaptı.

Related Posts

TESK Genel Başkanı Palandöken: Dünyada böyle bir ticaret şekli yok

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Biz, ekmek parası kazanmaya mücadele ettiğimiz yerde devletin üzerimizdeki yükleri paylaşmasını istiyoruz.” dedi.

Çalışanlarına en fazla kazandıran 8 teknoloji şirketi açıklandı! İlk sıradaki firma herkesi şaşırttı

Visual Capitalist’in yayımladığı son araştırma, teknoloji devlerinin çalışan başına yarattığı gelirde çarpıcı farkları ortaya koydu. Listenin zirvesindeki şirket ise beklenmedik bir isim oldu.

ABD’li bankadan doları olanlara uyarı: Büyük tehlike kapıda

Uluslararası piyasalarda ABD dolarındaki sert hareketlenmeler son haftalarda azalsa da Goldman Sachs Group analistleri doların tekrar “daha riskli” bir para birimi gibi işlem görmeye başlayabileceğini söyledi.

Düğün organizasyon malzemeleri satışında büyük düşüş var

Yaz mevsiminin başlamasıyla beraber düğün ve eğlence organizasyonlarının sezonu açıldı. Fakat hediyelik ve tek kullanımlık malzemeler satan esnaflar geçen yıla göre satışlardan beklediklerini bulamadılar. Bu noktada konuşan esnaf Zafer Oyar, geçen …

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …