Bu özel etiketler, telefon ve tabletlerde artık mecburi olacak

AB, Akıllı Telefonlar ve Tabletler İçin Yeni Etiket Kurallarını Hayata Geçiriyor

Avrupa Birliği (AB), akıllı telefonlar ve tabletler için yeni etiket kurallarını hayata geçiriyor ve 20 Haziran’dan itibaren cihazlarda görünmeye başlayacak. Bu etiketler, ürünlerin enerji verimliliği, dayanıklılığı ve onarılabilirlik seviyeleri hakkında bilgi sağlayacak. Benzer şekilde, ev aletleri ve televizyonlar için kullanılan etiketleme modeline dayanan sistem, kullanıcıların çevresel etkileri hakkında daha bilinçli tercihler yapmalarını sağlayacak.




Yeni etiketler, enerji verimliliğini A’dan G’ye kadar derecelendirerek, kullanıcılara cihazların çevresel etkileri hakkında daha bilinçli tercihler yapma imkanı sunacak. Etiketler ayrıca pil ömrü, mevcut şarj döngüsü sayısı, onarılabilirlik ve dayanıklılık için ayrı harf notları içerecek. Ayrıca toza ve suya dayanıklılık bilgilerini IP sınıflandırmasıyla gösterecek.

Bu yeni düzenleme sadece akıllı telefon ve tabletleri değil, kablosuz sabit hatlı telefonları da kapsayacak. Ancak, rulo şeklinde yuvarlanabilir ekranlara sahip akıllı telefonlar şu anda bu kapsamın dışında tutulmaktadır. Windows tabanlı tabletler ise, bilgisayarlar için belirlenen farklı düzenlemeler çerçevesinde değerlendirilecektir.

Yeni etiketleme sistemi, AB’nin cihaz satışıyla ilgili getirdiği tek yenilik değil. Bölgede satışa sunulan donanım ürünlerinin artık “eko tasarım gereksinimlerini” karşılaması zorunlu hale gelmiştir. Bu gereksinimler, cihazların onarılabilir olmasını sağlamak için yedek parça teminini zorunlu kılmaktadır.

Eko Tasarım Gereksinimleriyle Neler Değişiyor?

Eko tasarım gereksinimleri kapsamında, cihazlarda 800 şarj döngüsü sonrasında kapasitesinin en az %80’ini koruyabilen pillerin kullanılması gerekmektedir. Ayrıca, minimum standartların ötesinde çizik ve düşmelere karşı dayanıklılık özellikleri ve kaynak kodu sunumu sonrası altı ay içinde işletim sistemi güncellemelerinin sağlanması gibi zorunluluklar bulunmaktadır.

Bu düzenlemeler, cihazları yalnızca çevre dostu yapmakla kalmayıp, aynı zamanda kullanıcılar için daha uzun ömürlü ve erişilebilir hale getirmeyi hedeflemektedir. Tüketiciler, bu yeni kurallar sayesinde hem ekonomik hem de sürdürülebilir seçeneklere yönelebilecektir.

Related Posts

Binlerce yıllık DNA’nın sırrı çözüldü: Tarımın başlangıcından günümüze süren tehdit!

Yeni yapılan bir antik DNA çalışması, insan-hayvan etkileşimlerinin tarih boyunca sağlık yapımızı nasıl dönüştürdüğünü gözler önüne seriyor. Araştırma, bulaşıcı hastalıkların 6 bin 500 yıl önce tarımla birlikte yayıldığını ve bu etkilerin hala günümüzde hissedildiğini ortaya koyuyor.

İnternette görülmemiş rekor kırıldı! Netflix’teki tüm filmleri bir saniyede indirebiliyor

Japon araştırmacılar, saniyede 1.02 petabitlik veri iletimiyle internet hızında dünya rekoru kırdı. Bu hız, Netflix’in tüm içerik arşivini saniyede 30 kez indirebilecek kapasitede.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Kepez’den çocuklara bilim dolu tatil

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaz döneminde çocuklara bilimle dolu bir tatil fırsatı sunan Antalya Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Tematik Bilim Kampı kapsamında devam eden atölye çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kocagöz, “Kepez bilimle …

Microsoft’tan OneDrive sorununa komik çözüm

Microsoft bir süredir yaşanan OneDrive sorununa çözüm olarak cihazınızı yeniden başlatmayı öneriyor.

ABD’den Huawei’e yönelik yeni karar

ABD’de yargıç, Çin’in merkezli teknoloji şirketi Huawei’nin, hakkındaki iddianameye yönelik itirazının reddedildiğini bildirdi.