‘Halkın durumu 2001’den kötü’

Türkekonomisini batıran, siyasi konjonktürü altüst eden ve AKP’ye 23 yıllık iktidarının da önünü açan 2001 krizi sırasında Halkbank Genel Müdürlüğü görevinde bulunan Yenal Ansen, krizin yaşandığı 5 günü SÖZCÜ’ye anlattı. Ansen, o dönemde kamu bankalarının elinin kolunun bağlandığını belirtirken, yabancı yatırımcıların paralarını IMF desteğiyle alıp gittiğini, bütün yükün yerli yatırımcılara kaldığını söyledi.  Türkiye’de halkın şu an 2001’den daha kötü durumda olduğunu belirten Ansen’in anlatımıyla 2001 krizinin 5 gününde şunlar yaşandı:

19 Şubat Pazartesi: Fırtına öncesi tüm piyasalarda sallantı başladı. Merkez Bankası, özel bankalara 7.6 milyar dolar sattı.  Borsa düştü, gecelik faiz yüzde 45, repo yüzde 500-750 oldu. Kamu ve Fon bankalarına para verilmiyordu.

20 Şubat Pazartesi: Gecelik faiz yüzde 500’e, repo faizi yüzde 3.000’e yükseldi. Özel bankalar dövize hücum ediyor, kamu bankalarındaki fonlarını da istiyorlar. Hazine IMF baskısıyla yabancı fonlar zarar görmesin diye vade sonunu bekliyor, döviz kurunu yükseltmiyor.

21 Şubat Pazartesi: Merkez sabah piyasaya para vermedi. Gecelik faiz yüzde 7.500’e yükseldi. Özel bankalar 3 milyar dolar döviz topladı. 670 bin lira olan dolar 1 milyonu aştı. Ateşi söndürmek ve kamu bankalarının elini rahatlatmak için swap talebiyle Hazine’yi, Merkez Bankasını arıyoruz, telefonlar kapalı.

22 Şubat Pazartesi: Hazine’de vade günü, yabancıya paraları ödendi, TL’leri döviz yapıp Türkiye’den gittiler. Sabit kur bitti, dalgalı kura geçildi. Moody’s not düşürdü.

23 Şubat Pazartesi: Öğlen saat 13.00’te kamu bankalarına swap yasağı nihayet kaldırıldı. Gecelik faizler yüzde 400-800 aralığına, repolar yüzde 1.325’e indi. Resmi dolar kuru 1.072 TL, serbest piyasada 850-900 TL. Merkez Bankası Başkanı (Gazi Erçel) cumartesi, Hazine Müsteşarı (Selçuk Demiralp) pazartesi istifa etti.

Firmalar canlı canlı gömüldü

Krizin en acı beş gününde spekülasyona dayalı işlemlerle kamudan özele, tefeci piyasasında görülmeyen vahşi faizlerle milyarlarca dolar haksız kazanç aktarıldığını anlatan dönemin Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen, vadesi gelmiş-gelmemiş 30 bin kredi borçlusu firmanın da adeta canlı canlı toprağa gömüldüğünü söyledi. Ansen, ekonomide son 2 yıldır yaşanan krizin toplumun hayat standardını 2001’den de daha kötü bir duruma düşürdüğünü, bankaların üretime değil tüketime kredi pompaladığını belirtti.

Related Posts

ASLANEGE Grup’a Yeni Genel Müdür

Ünal Bay, ASLANEGE Grup’un genel müdürü olarak atanarak stratejik hedefleri güçlendirecek.

Demre’de Muhasebecilerle İstişare Toplantısı

KUTSO, Demre’deki muhasebeci ve mali müşavirlerle bölge ekonomisi için istişare toplantısı yaptı.

İndirim kampanyalarında yeni dönem: Eski fiyat bilgisi artık zorunlu

Ticaret Bakanlığı, indirimli ürün reklamlarında tüketicinin yanıltılmaması için yeni kurallar getirdi. İndirim oranları belirlenirken, son 30 gün içindeki en düşük fiyatın esas alınması zorunlu hale geldi. Reklamlar, önceki fiyat bilgisi, indirim süresi ve varsa stok sınırıyla birlikte sunulmalı.

100 milyonluk ahır!

TFF 1. Lig’de şampiyon olarak Süper Lig özlemine son veren Kocaelispor, yeni sezona hazırlıklarını sürdürürken, stadyum çevresindeki dikkat çekici bir detay yeniden gündemde: Stadın hemen yanında bulunan inek ahırı ve onun 100 milyon TL’lik fiyat etiketi!

TESK Genel Başkanı Palandöken: Dünyada böyle bir ticaret şekli yok

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Biz, ekmek parası kazanmaya mücadele ettiğimiz yerde devletin üzerimizdeki yükleri paylaşmasını istiyoruz.” dedi.

Çalışanlarına en fazla kazandıran 8 teknoloji şirketi açıklandı! İlk sıradaki firma herkesi şaşırttı

Visual Capitalist’in yayımladığı son araştırma, teknoloji devlerinin çalışan başına yarattığı gelirde çarpıcı farkları ortaya koydu. Listenin zirvesindeki şirket ise beklenmedik bir isim oldu.