İnternette görülmemiş rekor kırıldı! Netflix’teki tüm filmleri bir saniyede indirebiliyor

Japonya’da Geliştirilen Yeni İnternet Teknolojisi Rekor Kırdı

Japonya’da Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü (NICT) ile Sumitomo Electric Industries tarafından yürütülen ortak bir araştırma, internet teknolojilerinde çığır açtı. Geliştirilen yeni sistem, saniyede 1.02 petabit veri aktarımı sağlayarak bugüne dek kaydedilen en yüksek internet hızına ulaştı. Çalışma sırasında 1.808 kilometrelik bir mesafede kesintisiz veri iletimi gerçekleştirildi.

Sonuçlar Dikkat Çekici

Bu olağanüstü hız, teknik olarak bir saniyede 1 milyon gigabayttan fazla veri transferine olanak tanıyor. Yani teorik olarak, Netflix’in tüm film ve dizi arşivi bu sistemle saniyede 30 kez indirilebiliyor. Bu rekor, 19 çekirdekli özel olarak tasarlanmış optik fiber kablolar kullanılarak kırıldı. 0.125 mm çapındaki fiber kablolar, mevcut internet altyapılarıyla uyumlu olacak şekilde geliştirildi. Bu hız, Kasım 2024 itibarıyla Japonya’nın toplam sabit genişbant indirme trafiğinin 26 katı büyüklüğünde.

Geleceğe Yönelik Önemli Adımlar

Uzmanlara göre bu gelişme, özellikle kıtalar arası veri iletimi ve 5G sonrası iletişim teknolojileri için önemli bir eşik anlamına geliyor. Ayrıca, bu başarı ‘petabit sınıfı’ veri aktarımının standart optik fiberle bin kilometreyi aşkın mesafelerde ilk kez başarıldığını gösteriyor. Bilim insanları, yüksek hızlı veri iletim sistemlerinin gelecekte küresel internet altyapısını baştan aşağı dönüştürebileceğini ve artan dijital veri ihtiyacına sürdürülebilir bir çözüm sunabileceğini savunuyor.

Related Posts

Binlerce yıllık DNA’nın sırrı çözüldü: Tarımın başlangıcından günümüze süren tehdit!

Yeni yapılan bir antik DNA çalışması, insan-hayvan etkileşimlerinin tarih boyunca sağlık yapımızı nasıl dönüştürdüğünü gözler önüne seriyor. Araştırma, bulaşıcı hastalıkların 6 bin 500 yıl önce tarımla birlikte yayıldığını ve bu etkilerin hala günümüzde hissedildiğini ortaya koyuyor.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Kepez’den çocuklara bilim dolu tatil

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaz döneminde çocuklara bilimle dolu bir tatil fırsatı sunan Antalya Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Tematik Bilim Kampı kapsamında devam eden atölye çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kocagöz, “Kepez bilimle …

Microsoft’tan OneDrive sorununa komik çözüm

Microsoft bir süredir yaşanan OneDrive sorununa çözüm olarak cihazınızı yeniden başlatmayı öneriyor.

ABD’den Huawei’e yönelik yeni karar

ABD’de yargıç, Çin’in merkezli teknoloji şirketi Huawei’nin, hakkındaki iddianameye yönelik itirazının reddedildiğini bildirdi.

Game Pass’ten haziran ayında kaldırılacak oyunlar

Game Pass’ten haziran ayında kaldırılacak oyunlar açıklandı. Toplamda 6 oyun haziran ayında Game Pass abonelerine veda ediyor. Oyunları oynamaya devam etmek isteyenlerin sevdikleri oyunları satın almaları gerekiyor.