Komplo teorisi üretenlere gün doğdu: Sosyal medya devi beyin okuyacak

Meta, özelliklekonuşma güçlüğü çeken hastalar için çığır açan bir yöntem üzerinde çalışıyor. Beyin sinyallerini elektroensefalografi (EEG) ve manyetoensefalografi (MEG) yöntemleriyle okuyan yapay zeka, kişinin ne düşündüğünü tahmin edebiliyor. Üstelik, bu teknoloji beyin implantlarına gerek kalmadan kullanılabiliyor.

İlk denemelerde EEG ve MEG yöntemleri ayrı ayrı test edildi. Sonuçlar oldukça dikkat çekici:

  • EEG ile yapılan tahminler, günümüzde kullanılan beyin implantlarına yakın bir doğruluk seviyesine ulaştı.

  • MEG yöntemi ile yapılan tahminler ise %80 doğruluk oranına erişerek büyük bir başarı sağladı.

Ancak MEG yöntemi, manyetik olarak korunan özel odalar gerektirdiği ve deneklerin test sırasında hareketsiz kalması gerektiği için uygulanması oldukça zor bir süreç olarak görülüyor.

TESTLER DEVAM EDİYOR

Meta, ilk testlerde başarıya ulaşmasına rağmen şu an için yalnızca sağlıklı bireyler üzerinde çalışıyor. Beyin hasarı almış bireylerde aynı başarı oranının yakalanıp yakalanamayacağı belirsizliğini koruyor. Bu kapsamda Meta, 35 gönüllü ile denemelerine devam ederken, projeye destek sağlamak amacıyla Rothschild Vakfı Hastanesi’ne 2,2 milyon dolarlık bir bağış yaptı.

META GERİDE KALMIŞ OLABİLİR

Meta, yapay zeka alanında kendi dil modellerine sahip olsa da, sektördeki rekabet giderek kızışıyor. Özellikle ChatGPT ve DeepSeek gibi yapay zeka modellerinin piyasayı hızla domine etmesi, Meta’nın geride kaldığı yönündeki yorumları artırıyor.

Ancakyapay zeka ile beyin okuma teknolojisi Meta için yepyeni bir fırsat olabilir. Yapay zeka dünyasının her geçen gün daha da hareketlendiği bu dönemde, Meta’nın bu çığır açan gelişmeyleyarışı yeniden şekillendirmesimümkün mü? Önümüzdeki süreçte teknoloji dünyası bu sorunun yanıtını bekliyor

Related Posts

Binlerce yıllık DNA’nın sırrı çözüldü: Tarımın başlangıcından günümüze süren tehdit!

Yeni yapılan bir antik DNA çalışması, insan-hayvan etkileşimlerinin tarih boyunca sağlık yapımızı nasıl dönüştürdüğünü gözler önüne seriyor. Araştırma, bulaşıcı hastalıkların 6 bin 500 yıl önce tarımla birlikte yayıldığını ve bu etkilerin hala günümüzde hissedildiğini ortaya koyuyor.

İnternette görülmemiş rekor kırıldı! Netflix’teki tüm filmleri bir saniyede indirebiliyor

Japon araştırmacılar, saniyede 1.02 petabitlik veri iletimiyle internet hızında dünya rekoru kırdı. Bu hız, Netflix’in tüm içerik arşivini saniyede 30 kez indirebilecek kapasitede.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Kepez’den çocuklara bilim dolu tatil

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaz döneminde çocuklara bilimle dolu bir tatil fırsatı sunan Antalya Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Tematik Bilim Kampı kapsamında devam eden atölye çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kocagöz, “Kepez bilimle …

Microsoft’tan OneDrive sorununa komik çözüm

Microsoft bir süredir yaşanan OneDrive sorununa çözüm olarak cihazınızı yeniden başlatmayı öneriyor.

ABD’den Huawei’e yönelik yeni karar

ABD’de yargıç, Çin’in merkezli teknoloji şirketi Huawei’nin, hakkındaki iddianameye yönelik itirazının reddedildiğini bildirdi.