Çalışma Hayatı İletişim Merkezi ALO 170 üzerinden, kurulduğu mart 2011’den kasım 2023’e kadar 133 bin 637 mobbing şikayet başvurusu yapıldı.
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, artan ağır ekonomik koşullar nedeniyle çalışanların işten çıkarılma baskının sürekli olarak artırıldığını kaydederek, “Çalışanlar işten çıkarılma kaygısı ile ağır baskı altında kalıyor. Bu da iş yerlerinde mobbing olarak daha çok üzerlerine gelinmesine neden oluyor. 12 yılda tam 133 bin 637 kişi ALO 170’i arayarak mobbingi ihbar etti. Bu sayının büyüklüğünü anlamak için bu oranın saatte 1.2, günde 29, ayda 870, yılda ise 10 bin 585 olduğunu söylemekte fayda var. Çalışanlarımıza iliklerine kadar mobbing yapılıyor” dedi.
Evrensel’de yer alan habere göre, İlgezdi, vermiş olduğu bilgi edinme talebinde mobbing aramalarının yıllara, yaşlara, cinsiyete, çalıştığı iş yerine gibi birçok parametreye göre yönelttiğini ifade ederek, “Mobbingin özel sektörde mi yoksa kamuda mı daha yoğun olduğu, yıllar bazında yaşa, cinsiyete ve illere göre dağılımının ne olduğu bilgisi bize verilmiş olsaydı daha detaylı bir çalışma yapabilirdik. Ancak sadece arayan sayısı iletildi” diye konuştu.
İlgezdi, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak kurulan Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulunun ise kuruluş amacına göre bir çalışma yapmadığı yoğun mobbing şikayetleri ile ortaya çıkıyor. Yaptırım gücü olamayan kurulun kuruluş amaçları olan, ‘İş yerlerinde psikolojik tacizin önlenmesine yönelik olarak ülke çapında politikaların belirlenmesine katkı sağlamak, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerini koordine etmek ve yönlendirmek, ihtiyaç duyulan konularda araştırma ve inceleme yapmak/yaptırmak, rapor, rehber ve bilgilendirme dokümanları hazırlamak ve kamuoyu bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak, kurumlar arası koordinasyonu sağlamak ile alınan kararların yürütülmesi ve izlenmesi’ görevlerini yapmadığı da açık. Günde 29 mobbing şikayeti gelirken kurulun sadece kağıt üzerinde olduğu da ortaya çıktı” ifadelerini kullandı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)