Tiroid bozuklukları çocuk sahibi olmaya engel olabilir

Tiroid Bozuklukları ve Çocuk Sahibi Olma İhtimali

Tiroid bezinin vücudumuzdaki önemli hormonları salgıladığı ve doğru düzgün çalışmadığında çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmektedir. Tiroid bezinin fonksiyonlarının gebelik üzerinde de büyük etkisi olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fulya Akın, çiftlerin tiroid hastalıklarını göz ardı etmemesi ve bir sağlık merkezine başvurarak bu konuda muayene olması gerektiğini vurgulamaktadır.

‘Endemik’ terimi genellikle belirli coğrafyalara özgü olduğunu ifade etmektedir. Endemik guatr ise genellikle iyot eksikliği olan bölgelerde sıkça görülmektedir. Türkiye’nin endemik guatr bölgesinde bulunduğunu ve dolayısıyla tiroid hastalıklarının yaygın olduğunu belirten Akın, tiroid bezinin vücut ısısından adet düzenine kadar pek çok süreci etkilediğine dikkat çekmektedir.

 

Genellikle annelerin iyot eksikliği yaşadığı Türkiye’de iyot desteğinin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Fulya Akın, özellikle gebelik ve emzirme dönemlerinde artan iyot ihtiyacını karşılamak için doktor kontrolünde iyot desteğinin önerilebileceğini ifade etmektedir.

Ailesinde tiroid problemleri bulunan veya otoimmün hastalıklara sahip kişilerin tiroid rahatsızlıkları açısından risk altında olduğunu paylaşan Akın, özellikle gebelik öncesi tiroid açısından risk taşıyan kişilerin doktor kontrolünde tarama testleri yaptırması ve gerekirse ilaç tedavisine başlaması gerektiğinin altını çizmektedir.

Hamilelik döneminde tiroid ilacı kullanan hipotiroidi hastalarının ilaca devam edebileceğini belirten Akın, önemli olanın doktor kontrolünde ilaç dozunun düzenli şekilde ayarlanması olduğunu ifade etmektedir.

Hormonal Değişim ve Gebelik

Tiroid bezindeki fonksiyon bozukluğunun üreme hormonlarında da olumsuz etkilere neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Fulya Akın, bu durumun infertilite yani kısırlık riskini artırabileceğini ve dolayısıyla gebelik planlayan kişilerin tiroid değerlerini doktor kontrolünde düzenli olarak takip etmeleri gerektiğini belirtmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Jennifer Lopez’in kulis istekleri arasında bu sebzeler dikkat çekti!

Dünyaca ünlü yıldız Jennifer Lopez, sahneye çıkmadan önce belirli kulis istekleriyle dikkat çekiyor. Ancak bu kez, listesindeki sebzeler sosyal medyada gündem oldu!

Uzmanı uyardı: Kalbiniz bu sıcaklara dayanamayabilir!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar, kalp yetmezliği ve tansiyon gibi sorunları tetikleyebiliyor. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Azı kararsızlık, fazlası kibir! Sağlıklı bir özgüven geliştirmek mümkün mü?

“Özgüven bir kas gibidir, ne kadar çalıştırırsanız, o kadar güçlenir!” diyen Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, özgüveni geliştirecek önerilerde bulundu.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.