Kahramanmaraş depremlerinden sonra 680 bin konutun inşa edileceği açıklanmış; Cumhurbaşkanı Erdoğan depremzedelere bir yıl içinde yeni ev sözü vermişti. Ancak, vaatlerin gerçekleşme oranının düşük olduğu belirtiliyor. Depremzedeler ise bu kışı nasıl geçirecekleri konusunda endişeli.
Erdoğan bu konutların 319 binini ise ilk bir yıl içinde teslim etme sözünü verdi. Ancak yeniden inşa süreci ile ilgili doğrudan bilgi sahibi olan üst düzey bir hükümet yetkilisi vaatlerin gerçekleşme oranının düşük olduğu belirtiliyor. Depremzedeler ise bu kışı nasıl geçirecekleri konusunda endişeli.
Afet bölgesindeki yeniden imar çalışmaları depremlerin hemen ardından başlamış olsa da, kamuoyu ile paylaşılan son rakamlar konutların hedeflenen sürede teslim edilebilmesi konusunda soru işaretleri yaratıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki eylül ayında yaptığı açklamada, kasım ayı itibarıyla 40,000 konutun teslim edilmesini planladıklarını söyledi. Deprem sonrası ilk bir yılda 319,000 konutu teslim etme planı gözönüne alındığında, geri kalan 279,000 konutun tamamının yaklaşık 3 ay içinde tamamlanıp hak sahiplerine teslim edilmesi gerekiyor.
‘HEDEFLENEN KONUTLAR İÇİN YETERLİ YENİ FON BULUNAMADI’
Türkiye tarihinin en yıkıcı depremlerinin ardından 8 ay geçmişken, Reuters’ın görüştüğü toplam bir düzineden fazla müteahhit, mühendis ve hükümet yetkilisi artan maliyetler, ekonomik belirsizlik ve bürokratik engellerin de etkisiyle başta depremden en büyük zararı gören kentler olmak üzere, hedeflenen konut teslimatlarına ulaşılmasının zor olduğunu belirtti.
Adının açıklanmasını istemeyen ancak yeniden inşa süreci ile ilgili doğrudan bilgi sahibi olan üst düzey bir hükümet yetkilisi, artan maliyetler nedeniyle yeni ihaleler için yeterli yeni fon bulunamadığını belirterek hedefin zamanında tutturulamayabileceğini söyledi.
Reuters’in kamu bakanlığının depremden sonraki altı ayı kapsayan en güncel verilerine göre, 6 Ağustos itibarıyla 123.000 evin inşaatı sürüyordu.
Bakanlık verileri ayrıca hükümetin Adıyaman ilinde depremden sonraki iki yıl içinde tamamlanacağına söz verdiği yaklaşık 65.000 evin yalnızca %7’sinde inşaatın başladığını gösterdi.
Adıyaman Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Sekreteri Ufuk Bayır, daha fazla konut için çalışmaların başladığını ancak yıl sonuna kadar Adıyamanlılara yalnızca birkaç yüz konutun teslim edileceğini öngördüğünü söyledi.
Adıyaman İl Koordinasyon Kurulu üyesi olan Bayır, “Evlerin tamamının bir yıl içinde teslim edilmesi ihtimalini görmüyorum” dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Reuters’ın süreç ile ilgili sorusu üzerine, “Deprem konutlarının inşası, açıklanan hedefler doğrultusunda, planlandığı şekliyle devam etmektedir” yanıtını verdi.
İletişim Başkanlığı’nın yazılı açıklamasında, “Şu an devam eden 200,000 konut inşasıyla birlikte 680,000 konut ve 170,000 ticari alandan oluşan toplamda 850,000 bağımsız bölüm etaplar halinde inşa edilerek afet bölgesindeki hak sahiplerine teslim edilecektir. Ekonomik gelişmelerin inşaat maliyetlerini etkileme olasılığına karşı gerekli sübvanse destekleri ve tedbirler alınmıştır. Hükümetimizin önceliği afet bölgesidir” denildi.