Hindistan’ın Demirören’i: İstifa eden gazeteciler soluğu bakın nerede aldı

Posted by

“Rest of World” web sitesi, Hindistan’da Narendra Modi’nin milliyetçi hükümetinin basın özgürlüğünü kısıtladığı bir dönemde, ülkenin en iyi gazetecilerinin iktidarın baskılarından olabildiğince uzak bir şekilde haber yapmak için sosyal ağlarda tek başlarına hareket ettiklerini belirtiyor.

Rest of World internet sitesi 19 Aralık’ta yayınladığı Hindistan’da bağımsız gazeteciliğe ilişkin bir araştırmada, “[Hindistan’ın] en tanınmış gazetecilerinden biri olan Ravish Kumar, 30 Kasım 2022’de kariyerinin dönüm noktası olan yayında giymek üzere lacivert bir takım elbise seçti” diye yazıyor. Ravish Kumar yaklaşık otuz yıl boyunca 24 saat yayın yapan haber kanalı Yeni Delhi Televizyonu (NDTV) için çalıştı. Kanalın yüzlerinden biri, genel yayın yönetmeni ve en önemli programlarından bazılarının sunucusuydu. Yaptığı siyasi yayınlar nedeniyle Hindu milliyetçisi hükümetin destekçilerinden çok sayıda ölüm tehdidi aldı. O gün istifasını kamuoyuna duyurmaya hazırlanıyordu.

NDTV o sırada, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile on yıllardır süren dostluğuyla tanınan bir zengin olan Gautam Adani’nin ailesi tarafından zorla devralınmakla karşı karşıyaydı. Ravish Kumar bu gerçekleşmeden önce NDTV’den ayrılması gerektiğini biliyordu.

Devralma işlemi tamamlandı ve kanala sadık kalmayı seçen gazetecilerin bağımsız çalışmaları tehdit altına girdi. Rest of World’e konuşan Ravish Kumar, “Modi’ye övgüler düzen bir başka medya grubuna dönüşecek. Yeni yönetim benim yaptığım işe düşmanca yaklaşan bir haber merkezi yaratacaktı. Onlara bir günlüğüne bile olsa bana hakaret etme fırsatı vermek istemedim” dedi.

Ravish Kumar kararını duyurmak için YouTube kanalını seçerek, “Bugün [Hindistan’da] yaşadığımız şey gerçekten gazeteciliğin karanlık çağıdır. Medya ekosistemimizin içi boşaltıldı ve yok edildi.” dedi.

Ravish Kumar, son yıllarda ana akım medyayı terk ederek YouTube ve diğer sosyal medya platformlarına yönelen çok sayıda önde gelen Hintli gazeteciden biri. Bu gazeteciler, hükümetin kendisine sempati duymayan medya kuruluşlarına saldırdığı bir ülkede çalışmalarını sürdürmenin tek yolu olarak kişisel kanallarını görüyor.

İlkbaharda yapılacak parlamento seçimleriyle birlikte sosyal ağlar özgür ve bağımsız bilgi için son alan olabilir. Medya şirketi Times Network’ün eski genel yayın yönetmeni Faye D’Souza, Rest of World’e verdiği demeçte, “Buradaki fikir, haberleri eski usulle vermek” dedi. D’Souza, televizyon işinden ayrıldığından beri D’Souza, YouTube’daki Hintli gazeteciler arasında ağır top haline geldi. Aile evinden, Beatroot News adlı bir haber uygulamasının yanı sıra 1,6 milyon takipçisi olan kendi Instagram hesabıyla bir medya şirketi yönetiyor.

AKILLARA TÜRKİYE GELDİ

Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Doğan Medya Grubu bünyesindeki tüm yayın organları ile Türkiye’nin en büyük medya dağıtım şirketi Yaysat 2018 yılında satıldı.

Doğan Medya Grubu içindeki Hürriyet ve Posta gazeteleri ile Kanal D ve CNN Türk televizyonları başta olmak üzere tüm gazete, dergi ve televizyonlar ile dağıtım şirketi YAYSAT, 916 milyon dolar karşılığında Demirören Medya Grubu’na satıldı.

Milliyet ve Vatan gazetelerini bünyesinde barındıran Demirören Medya Grubu, yeni alımlarda birlikte medya sektörünün en büyüğü haline geldi.

Medya grubunun Demirören’e geçmesinin ardından grup bünyesindeki birçok gazeteci yollarını ayırarak kendi platformlarına yöneldi.

Kaynak: Courrier International

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir